Jabuka Petrovaca
 

Petrovača, petrovka i drugih imena nema. Domaća sorta rasprostranjena je (po koje stablo) u mnogim jabučarskim krajevima Srbije. Stablo je srednje bujno i bujno, okruglaste krune. Grane svetlosmeđe, a letorasti kestenjasti i maljavi. Ranocvetna je sorta. Sazreva u periodu od početka do sredine jula (oko Petrovdana) kada se i bere. Kao rana sorta najviše se koristi u svežem stanju kao stona i rentabilna je. Dosta je otporna prema prouzrokovačima bolesti. Plod je sitan, težine od 40 do 50 gr. Okruglastog konusnog oblika. Čašica je dosta mala, poluotvorena. Čašično udubljenje omaleno i nepravilno sa sitnim rebrima. Peteljka tanka, srednje duga, zelenkasto-rđasta i povijena. Udubljenje oko peteljke duboko i usko, delimično rđasto. Pokožica tanka i glatka, u početku bledožuta, a kasnije slamastožuta. Meso belo, sočno, krto, slatko i prijatnog mirisa. Semena kućica mala, sa zatvorenim i glatkim komorama kojih ima obično četiri. Prema iskustvima iz prakse može da se razmnožava i izdancima. Zaslužuje pažnju kao jedna od najranijih sorti a sa druge strane moramo je sačuvati i koristiti u oplemenjivačke svrhe. Autohtona sorta petrovka prva je sorta jabuke koja se u sezoni pojavljuje na zelenim pijacama .

Kategorija: Jabuka | | Tagovi: jabuka, Rasad, Petrovaca
Pregleda: 179 | | Ocena: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
avatar