Jabuka Kozara
 

Odomacena sorta, smatra se da je poreklom iz Francuske. Pocetkom 20. veka bila je jedna od vodecih sorti našeg podrucja, a danas se još može pronaci u našim zasadima i na pijacama. Sazreva krajem septembra, pocetkom oktobra. Ovo je veom cenjena sorta posebne arome i ukusa. Ima krupan plod, okruglasto-pljosnatog oblika, sa izraženom rdastom, hrapavom pokožicom. Meso ploda je zelenkasto belo, topljivo, socno, osvežavajuce, vinsko kiselog ukusa. Plod je otporan na vecinu biljnih bolesti i može da se uzgaja bez zaštite. Plodovi se u obicnim uslovima mogu cuvati do januara. Stablo veoma sporo raste, ali je snažno, dugovecno u povoljnim uslovima i može da dostigne veliku visinu sa ogromnom krošnjom. Ova sorta pogodna je za organsku proizvodnju.

Kožara – klon Gradac. Karakteriše se relativno bujnim stablima srednje otvorene krošnje, visoke rodnosti. Plodovi su srednje krupni do krupni, kolacastog oblika, rdaste boje, hrapave pokožice, izraženog kiselog ukusa, socni i prijatne arome. Nema simptoma cadave krastavosti na listu niti na plodovima u uslovima bez zaštite. Pogodna je za organsku proizvodnju. Kožara – klon Arilje. Odabrani klonovi ove sorte na lokalitetu Arilje odlikuju se znatno manjom bujnošcu u odnosu na standardnu sortu kožaru. Plodovi su krupni, okruglasto-kolacastog oblika, ujednacene mase, tanke zlatno rdaste boje pokožice prekrivene blagim

rumenilom sa suncane strane. Meso je žuckasto bele boje, hrskavo, izbalansiranog odnosa šecera i kiselina i veoma prijatnog ukusa. Plodovi ne opadaju pred berbu. Pokazuje znacajnu otpornost prema prouzrokovacu cadave krastavosti.

Krupna kožara ovo je odomacena sorta poreklom iz Francuske, nekada veom zastupljena u svim vocarskim krajevima bivše Jugaslavije, a danas je retka. Bere su u prvoj polovini oktobra, a plodovi mogu da se cuvaju do aprila. Kožara ima krupan plod, okruglasto-pljosnatog asimetricnom oblika, lepog vinsko kiselog ukusa, socno, topljivo, osvežavajuce sa karakteristicnom aromom. Plod je otporan na vecinu biljnih bolesti i može da se gaji bez zaštite. Plodovi kožare su cvrsti i pogodni za transport, aili dugim stajanjem gube na svežini i postaju brašnjavi. Ova sorta je izuzetnog kvaliteta i trebalo bi je vratiti u naše vocnjake.

, sa debelom, hrapavom i suvom pokožicom, smede boje. Meso ploda je zelenkasto bele boje, l

Kategorija: Jabuka | | Tagovi: jabuka, Rasad, Kozara
Pregleda: 262 | | Ocena: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
avatar