Jabuka Kaki
 

Japanska jabuka kaki-diospyros kaki otporna na naše klimatske uslove , plod je veoma ukusan.

Kaki naraste 5-10 m, listopadno je drvo, dugovečno, u Kini postoje primerci starosti 400 - 500 godina, listovi su jajoliko izduženi, sa naličja bledo zeleni, a sa lica tamnije zeleni, u jesen dobijaju crvenkastu boju. Voli sunčana mesta zaštićena od vetra. Plodovi su slični jabukama ili paradajzu, tamno žuti ili narandža sti, jestivi, sa tankom i sjajnom pokožicom, pepelastom navlakom. Veoma je sladak, bogat vitaminom A, obiluje taninima i pektinima. Jede se kada potpuno sazri i omekša kao maslac (kada ugnjile slično kao mušmula) Sazreva u jesen, a bere se nakon prvih mrazeva. Plodovi su bogati beta karotinom (provitamin A) i taninom koji daje opor ukus nedozrelim plodovima

Biljka je najlepša zimi, kada otpadnu listovi a na golim granama kao lampioni ostanu narandžasti plodovi. Japanska jabuka je izuzetno bogata flavonoidima, a naročito kvercetionom što znači da smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti srca za skoro 20 posto. Zahvaljujući tome štiti i organizam od štetnih uticaja radikala. Veoma je bogata i vitaminom C, pa jača imunitet, a pošto sadrži tri grama vlakana (to je preko 10 procenta dnevnih potreba), pomaže i u snižava - nju nivoa holesterola. Obiluje i fruktozom, pa se preporučuje osobama koje imaju povišen šećer u krvi. Najbolji je onaj plod koji je pod rukom mekan. Od nje može da se pravi sok, džem, sirup ili voćna salata

Kategorija: Jabuka | | Tagovi: jabuka, Rasad, Kaki
Pregleda: 221 | | Ocena: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
avatar