Aronija
 

O proizvodnji sadnica aronije

Postoji više naèina proizvodnje sadnica aronije:

mladicama - najlakši naèin
reznicama - ovakav naèin je težak za ožiljavanje
kulturom tkiva - laboratorijskim putem
kalemljenjem - najbolje podloge su divlja kruška i crni glog
iz semena - na ovaj naèin su sadnice najbolje ožiljene
Razmnožavanje sadnica mladicama je najlakši naèin, sastoji se iz oèenjavanja od matiènih žbunova. Žbunovi aronije koji su na rodu mogu se takodje iskoristiti za proizvodnju novih sadnica ali se mora voditi raèuna da se tako previše ne osiromaše. Uzete mladice na taj naèin se rasade u rastilu po redovima na rastojanju najmanjem od 10 cm jedna od druge i tako se razvijaju još godinu ili dve.

Razmnožavanje reznicama se koristi samo kada drugog izbora nema. Ovakav naèin je za prijem procentualno slab a sastoji se od prekraæivanja mladara na 20 cm i pobijanjem u zemlju na rastojanju od 10 cm u redovima tokom ranog proleæa uz pomoæ hormona za ožiljavanje. Granèice (takozvane mladice) trebaju biti jednogodišnje. Obavezno je redovno polivanje.

Za razmnožavanje iz kulture tkiva je potrebna laboratorija. Takav naèin nije potrebno primenjivati ali je uz dobru obuèenost vrlo uspešan.

Kalemljenje aronije je bespotrebno. Kao rasadnièari kalemljenje aronije ne preporuèujemo iz više razloga, a neki su: 

Za razliku od kalemljene, aronija na sopstvenom korenu uspeva na svim podruèjima
Kao kalemljena gubi svoju prirodnu formu (oblik žbuna)
Aronija na sopstvenom korenu se kasnije lako razmnožava mladicama, dok kod kalemljene to nije moguæe. Razmnožavanje iz reznica je teže i procentualno slabo.
Aronija je divlja voæna vrsta tako da nasledne osobine ne zavise od naèina razmnožavanja
Kalemljenje aronije bespotrebno podiže cenu sadnica
Proizvodnja sadnica iz semena sastoji se iz izvodjenja semena koje se od jeseni do sadnje èuva u frižideru. Temperatura ne bi trebalo da silazi ispod 0 stepeni. Semenke se mogu zasaditi na više naèina, a mi predlažemo sadnju u plasteniku. Kada sadnice niknu i dostignu visinu od desetak centimetara presadjuju se u njivu gde se gaje naredne dve godine. Previše forsiranja azotnim djubrivima može biti opasno po sadnice. Ovakve sadnice se kasnije najbrže razvijaju i daju najviše roda. Sadnice dobijene na ovaj naèin su sterilne.

Kategorija: Aronija | | Tagovi: Aronija, Rasad
Pregleda: 255 | | Ocena: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
avatar