Grozdje Lasta
 

Poreklo: Lasta je rezultat je ukrštanja sorti Muscat de St. Vallier i Ljane. Priznata je 1991. godine. Autori su P. Cindric i Nada Korac.
Opis: Cokot je srednje bujnosti. Razvija veci broj zaperaka koje redovno treba uklanjati i prekracivati. List je petodelan. Grozd je srednje velicine, rastresit. Bobice su krupne, ovalne, ujednacene po velicini, zelenkastožute, cvrste, hrskave konzistencije.
Proizvodne osobine
Grožde sazreva u II epohi. U procesu priznavanja uporedivana je sa Muskat hamburgom. U odnosu na njega daje nešto niži ukupni prinos, ali više tržišnog stonog grožda. Grožde može dugo da se cuva na cokotu (do prvih mrzeva), pri cemu nakuplja mnogo šecera (preko 20%) a zadržava finu svežinu. Grožde se dobro transportuje. Lasta je otporna na peronosporu i sivu oplesan grožda, ali je osetljiva na pepelnicu. Osetljiva je na mrazeve.
Opšta ocena
Visokokvalitetna stona sorta, dobrih proizvodnih i organoleptickih svojstava. Zbog otpornosti na plamenjacu i botritis pogodna je za integralnu proizvodnju stonog grožda. Osetljiva je na mrazeve i sušu. Zahteva pažljivo izvodenje zelenih operacija. Pogodna za okucnice i manje površine.

Kategorija: Stone bele sorte | | Tagovi: Rasad, Lasta, Grozdje
Pregleda: 186 | | Ocena: 0.0/0
Ukupno komentara: 0
avatar